poniedziałek, 25 listopada 2013

Lasagne bolognese



Kiedyś nienawidziłam makaronu pod żadną postacią..dobrze, że to jest czas przeszły bo wiele straciłam ;)


Składniki:
  • opakowanie makaronu lasagne
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 - 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • koncentrat pomidorowy
  • ok 400 g żółtego sera
  • sól, czosnek granulowany, tymianek, bazylia, oregano, pieprz

    Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szk zimnego mleka
  • sól, pieprz


    Cebulę obieramy i drobno kroimy, rumienimy na patelni, dodając posiekane ząbki czosnku. Następnie dodajemy mięso mielone i wszystko razem podsmażamy do zrumienienia mięsa. Dodajemy koncentrat pomidorowy do połączenia składników oraz doprawiamy do smaku.

    Przygotowujemy w osobnym garnuszku sos beszamelowy. Masło bądź margarynę rozpuszczamy i dodajemy mąkę, mieszamy do gładkości następnie pomału ciągle mieszając dolewamy zimne mleko. Gotujemy jeszcze ok 5 min do zgęstnienia sosu. Doprawiamy sos solą i pieprzem.

    Płaty lasagne ja zawsze obgotowuję chwilę gdyż raz zdarzyło mi się, że płat ` bez gotowania ` po upieczeniu był twardy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i warstwowo wg schematu układamy składniki.

    Schemat:
  • Makaron
  • starty żółty ser
  • mięso
  • sos beszamelowy
  • starty żółty ser
  • makaron itd...
    Na koniec ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie startym żółtym serem. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 - 200st. i zapiekamy ok 30min.
    Nadaje się również do zjedzenia na drugi dzień. Ja po kawałku na spodeczku odgrzewam w mikrofali ok 2min.

    SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)