poniedziałek, 7 października 2013

Wuzetka ( W-Z )



Lekka i przepyszna... Będzie częstym gościem u mnie :) Delikatny krem, kwaskowy smak powideł i przepyszna polewa... Zdjęcie tylko troszkę nie kształtne gdyż była krojona na świeżo jeszcze ;)

         

          Składniki na biszkopt:

  • 7 dużych jaj (ja dałam 9 małych)
  • 2/3 szklanki gorzkiego kakao
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru


    Składniki na krem śmietankowy:
  • 1 l. śmietany 30% lub 36% ( ja użyłam 3 śmietany 30%  z Biedronki 'Mleczna Kraina' - one mają 330 ml. )
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki ( 20g ) żelatyny lub jak ktoś woli 4 śmietanfixy   


    Składniki na  polewę:
    • 3/4 szklanki śmietany 30%  ( np.Mleczna Kraina z Biedronki )
    • 100 g gorzkiej czekolady  ( ja zawsze kupuje najtańsze czekolady np. w Biedronce lub Auchan - moim zdaniem są idealne na polewy )
    • 100 g mlecznej czekolady
    • odrobina kakao


    Ponadto: 
    • słoiczek powideł śliwkowych
    • alkohol lub czarna, mocna herbata do nasączenia ( ja dałam herbatę wymieszaną ze spirytusem )  



    Biszkopt :   Białka oddzielamy od żółtek.  Kakao przesiewamy do osobnej miski wraz z mąką. Białka ubijamy do spienienia i zaczynamy stopniowo dodawać cukier. Miksujemy ok 10min aż będą sztywne. Stopniowo dodajemy żółtka - po jednym. Masa musi być bardzo puszysta. W trzech partiach dodajemy wymieszaną mąkę z kakaem. Delikatnie wymieszać tylko do połączenia się składników, uważając by piana nie opadła. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 170st piekarniku przez ok. 30min. do tzw. "suchego patyczka" ( po upłynięciu czasu delikatnie sprawdzamy patyczkiem/wykałaczką/zapałką czy ciasto jest upieczone wbijając ją w kilku miejscach, jeśli w jakimś miejscu patyczek się klei jeszcze tzn. że trzeba ciasto jeszcze podpiec ). Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na 15min żeby ostygło. Po tym czasie odwracamy ciasto blachą do góry kładąc je na papierze do pieczenia - blachę zostawiamy na kolejne 15min. Zdejmujemy blachę i czekamy aż ciasto całkowicie ostygnie. Przekrawamy je na pół ( dolna część może być nieco grubsza od górnej ). Dolny blat skrapiamy alkoholem rozcieńczonym w herbacie. Następnie smarujemy do powidłami również z dodatkiem alkoholu ( tu dodałam odrobinę samego spirytusu ).

    Bita śmietana:  Metalową misę wstawić do lodówki na 15 min w celu schłodzenia. W tym czasie rozmieszać w garnuszku żelatynę z 6 łyżkami ciepłej wody, odstawiamy na 10 min, następnie dodać 6 łyżek wody i podgrzewać mieszając do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny ( w razie czego można dodać odrobinkę wody jeszcze ). Przelać do innej miseczki i całkowicie ostudzić. Z lodówki wyjmujemy zimną misę i wlewamy do niej zimne śmietany. Ubijamy na najwyższych obrotach, gdy zacznie gęstnieć dodajemy po łyżce cukier puder. Sztywną śmietanę łączymy z żelatyną w następujący sposób: do chłodnej żelatyny dodajemy łyżkę śmietany i mieszamy. Powtarzamy taką czynność z kolejnymi trzema łyżkami, dopiero tak zaprawioną żelatynę dodajemy do ubitej śmietany i miksujemy.
    W prostszej wersji ze śmietanfixami - ubijamy śmietanę ale nie całkowicie, dodajemy stopniowo cukier puder wraz ze śmietanfixem i ubijamy do sztywności.
    Ubitą śmietanę wykładamy na warstwę powideł zostawiając ok. 1 szklanki na końcową dekorację. Na warstwę śmietany ostrożnie kładziemy drugą część biszkoptu i skrapiamy do alkoholem z herbatą.

    Polewa:  Śmietanę zagotować w garnuszku, odstawić z ognia i dodać połamane czekolady i kakao. Energicznie wymieszać do powstania gładkiej masy. Ostudzić lekko i wylać na biszkopt. ( Gdyby czekolada się zważyła wystarczy dodać do niej 2-3 łyżki śmietany lub mleka i energicznie wymieszać ). Na lekko tężejącą polewę zrobić kleksy z bitej śmietany. Ciasto dać na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.

    SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)