niedziela, 6 października 2013

Mielone inaczej czyli chrupiące zraziki



Składniki :
  • 0.5 kg mięsa mielonego
  • 1 mała cebulka
  • 3jajka
  • ok. pół paczki płatków kukurydzianych
  • kilka łyżek mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


    Mięso włożyć do miski. Cebulę obrać i posiekać drobno w kosteczkę  ( można przepłukać wrzątkiem by straciła ostry smak, jeśli ktoś nie lubi ) oraz dorzucić do mięsa. Wbić jajko i doprawić solą oraz pieprzem - wymieszać. Do jednej miseczki wsypać pokruszone płatki ( można rozwałkować w woreczku lub pognieść w rękach ), do drugiej pozostałe dwa jajka  i do trzeciej mąkę. Z mięsa formujemy płaskie zraziki i obtaczamy w mące, potem w jajku a na końcu w płatkach. Smażymy na złoty kolor, często obracając.

    SMACZNEGO! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)