Przepyszne i oryginalne ciasto :) Wbrew pozorom nie jest wcale takie trudne :)
Składniki na ciasto białe :
- 6 białek
- 1.5 szk. cukru
- 1 szk. mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1/3 szk. oleju
Składniki na ciasto ciemne: - 6 żóltek
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szk. oleju
Składniki na krem budyniowy: - 3 i 2/3 szk mleka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1,5 kostki miękkiego masła
Składniki na polewę: - 125g masła / margaryny
- 1/2 szk cukru pudru
- 3-4 łyżki kakao
- 3-4 łyżki mleka
Ponadto: - 200 ml mocnej kawy rozpuszczalnej lekko osłodzonej i ostudzonej
- paczka okrągłych biszkoptów
- galaretka w kolorze zielonym, czerwonym lub żółtym
- orzechy włoskie podrobione lub kokos
Ciasto białe: Białka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier cały czas ubijając. Dodawać przesianą mąkę, ocet oraz olej - delikatnie i dokładnie wymieszać.
Ciasto ciemne: Żółtka wraz z 2 jajkami i cukrem ucieramy na białą masę ( ok.10min ). Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao i na przemian dodajemy z olejem aż do wykończenia składników. Mieszamy.
Blachę o wymiarach 25cm x 35cm wykładamy papierem do pieczenia. Na przemian wykładamy ciasto ciemne oraz ciasto białe ( Ja dawałam byle jak trochę tego, trochę tego ). Po wyłożeniu całej masy mieszamy ostrożnie widelcem. ( Po upieczeniu ma wyjść ciasto takie jak na drugim zdjęciu po przekrojeniu, takie `esy floresy` ). Pieczemy przez ok 35min. w temp 180st. Po tym czasie wykonać test `suchego patyczka`. Po upieczeniu wystudzić, przekroić na pół i poczekać do całkowitego ostygnięcia.
Krem budyniowy: Gotujemy budyń z podanych składników. Po ostygnięciu ucieramy go z miękkim masłem. Dodając po łyżce do ubitego lekko masła.
Polewa: Masło roztapiamy z cukrem i mlekiem. Odstawiamy z ognia i dodajemy kakao, mieszamy energicznie. Studzimy i polewamy przygotowane ciasto.
Ponadto: Biszkopty moczymy w przygotowanej i ostudzonej kawie układając je na kremie
Galaretkę rozpuszczamy w 0.5 litra wody i czekamy aż się lekko zetnie ( nie może być leista! )
Schemat:
Placek nr 1. - połowa przygotowanego kremu - biszkopty nasączone kawą - między biszkopty dajemy tężejącą galaretkę ( ja to co mi zostało dałam również na biszkopty ) - druga połowa kremu - placek nr 2 ( ostrożnie przełożyć! ) - polewa - posypać kokosem lub podrobionymi orzechami włoskimi
Całość dajemy do lodówki i czekamy kilka godzin :)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad ;)