niedziela, 13 października 2013

Ciasto `Oczy Carycy`

















Przepyszne i oryginalne ciasto :) Wbrew pozorom nie jest wcale takie trudne :)


         Składniki na ciasto białe :

  • 6 białek
  • 1.5 szk. cukru
  • 1 szk. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1/3 szk. oleju


    Składniki na ciasto ciemne:
  • 6 żóltek
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szk. oleju


    Składniki na krem budyniowy:
  • 3 i 2/3  szk mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 kostki miękkiego masła


    Składniki na polewę: 
  • 125g masła / margaryny
  • 1/2 szk cukru pudru
  • 3-4 łyżki kakao
  • 3-4 łyżki mleka


    Ponadto: 
  • 200 ml mocnej kawy rozpuszczalnej lekko osłodzonej i ostudzonej
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • galaretka w kolorze zielonym, czerwonym lub żółtym
  • orzechy włoskie podrobione lub kokos





    Ciasto białe:
      Białka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier cały czas ubijając. Dodawać przesianą mąkę, ocet oraz olej - delikatnie i dokładnie wymieszać.
    Ciasto ciemne:  Żółtka wraz z 2 jajkami i cukrem ucieramy na białą masę ( ok.10min ). Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao i na przemian dodajemy z olejem aż do wykończenia składników. Mieszamy.
    Blachę o wymiarach 25cm x 35cm wykładamy papierem do pieczenia. Na przemian wykładamy ciasto ciemne oraz ciasto białe ( Ja dawałam byle jak trochę tego, trochę tego ). Po wyłożeniu całej masy mieszamy ostrożnie widelcem. ( Po upieczeniu ma wyjść ciasto takie jak na drugim zdjęciu po przekrojeniu, takie `esy floresy` ). Pieczemy przez ok 35min. w temp 180st. Po tym czasie wykonać test `suchego patyczka`. Po upieczeniu wystudzić, przekroić na pół i poczekać do całkowitego ostygnięcia.
    Krem budyniowy:  Gotujemy budyń z podanych składników. Po ostygnięciu ucieramy go z miękkim masłem. Dodając po łyżce do ubitego lekko masła.
    Polewa: Masło roztapiamy z cukrem i mlekiem. Odstawiamy z ognia i dodajemy kakao, mieszamy energicznie. Studzimy i polewamy przygotowane ciasto.
    Ponadto:  Biszkopty moczymy w przygotowanej i ostudzonej kawie układając je na kremie
    Galaretkę rozpuszczamy w 0.5 litra wody i czekamy aż się lekko zetnie ( nie może być leista! )

    Schemat:
    Placek nr 1. - połowa przygotowanego kremu - biszkopty nasączone kawą - między biszkopty dajemy tężejącą galaretkę ( ja to co mi zostało dałam również na biszkopty ) - druga połowa kremu - placek nr 2 ( ostrożnie przełożyć! ) - polewa - posypać kokosem lub podrobionymi orzechami włoskimi
    Całość dajemy do lodówki i czekamy kilka godzin :)


    SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)