czwartek, 2 stycznia 2014

Przepyszny świąteczny piernik



Dla mnie jest wspaniałym świątecznym ciastem. Zapach przyprawy korzennej od razu wprawia w świąteczny nastrój, lecz nieraz już piekłam go poza okresem świątecznym ;) Ciasto jest idealnie mokre, lecz nie mylić tu z zakalcem! - Jest pięknie wyrośnięcie. Zawsze smakuje tak samo - przepysznie...



Składniki:
  • 125 g masła ( ! )
  • 250 g cukru 
  • 2 łyżki miodu 
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 pełne łyżki kawy zbożowej ( np. Inki )
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 szk mąki pszennej

    Ponadto:
  • powidła śliwkowe do przełożenia

    Polewa:
  • 1/3 szk śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka kawy zbożowej
  • 100 g czekolady mlecznej


    Na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną i cynamon. Podgrzewać przez minutę ciągle mieszając! Zdjąć garnek z ognia ( masa będzie bardzo ciepła ) odczekać minutę i kolejno dodajemy sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko bardzo energicznie mieszamy ( masa się spieni ). Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę i wymieszać do pozbycia się grudek. Przelewamy do formy - keksówki wyłożonej papierem lub posmarowanej tłuszczem i koniecznie odsypanej bułką tartą, żeby ciasto nie opadło i nie stworzył się zakalec! Piec w temp 180st przez ok 40 min. Sprawdzając patyczkiem stan upieczenia. Po ostudzeniu ciasto przekrawamy na pół i smarujemy powidłami. Składamy. Całość polewamy przygotowaną polewą.
    Polewa: Śmietankę zagotować, odstawić z ognia i dodać kawę - mieszać szybko do rozpuszczenia, dodać połamaną czekoladę i poczekać do całkowitego rozpuszczenia - polać.


    SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)